Ga naar inhoud

timewa

>>Donateur 2023<<
  • Items

    629
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

  • Dagen gewonnen

    41

Alles dat geplaatst werd door timewa

  1. Welkom Hugo. Gefeliciteerd met de E85. Er zijn een paar mensen geweest die hele auto's hebben omgebouwd van RHD naar LHD, een enorme klus natuurlijk. Als je alleen de lampen e.d. wilt doen is er eerst meer info nodig. Heb je xenon? Voel je je er comfortabel bij om met de koplampen zelf te klooien? Het makkelijkst is natuurlijk een setje nieuwe lampen maar die zijn niet makkelijk meer te vinden voor de E85, tenzij je de enorme concessie doet om niet-originele te nemen. Heb je wel een mistlampschakelaar of ontbreekt die? Als hij ontbreekt dan kun je een nieuwe lichtknop monteren, maar coderen/programmeren is dan wel noodzakelijk want o.a. je kilometerstand en diverse settings zitten opgeslagen in je lichtschakelaar. Succes! Wat de onderdelen betreft zijn er natuurlijk veel plekken waar je die kunt bestellen, velen bestellen origineel op de Ekris webshop bijvoorbeeld. Helaas is BMW met sommige onderdelen wel onredelijk duur geworden sinds een paar jaar. Als je het partnummer hebt uitgezocht kun je ook op diverse sites voor gebruikte onderdelen zoeken, zowel in NL als op ebay en op rrr.
  2. Welkom op het forum. Ik heb zelf mijn US Z4M ingevoerd middels keuring in Lelystad bij de RDW en heb dit soort zaken ook uitgezocht. Mijn conclusie was dat er gelukkig weinig afwijkende onderdelen zijn, zo hebben de lampen gewoon het E keurmerk enzo en kun je, mits je alles goed programmeert/bedraadt, zonder dure nieuwe onderdelen door de keuring. In mijn geval was het mistachterlicht wel aanwezig en de bedrading ook, maar ontbraken de schakelaar en indicator die ik dus heb omgebouwd. Ook heb ik het instrumentencluster omgecodeerd naar EU waardoor veel functionaliteit en de km teller goed komen te staan. Dat was overigens wel veel puzzelwerk. Lichtbeeld voor RHD/LHD is bij BMW meestal te stellen, maar voor halogeen weet ik het niet zeker, nooit gehad. Op het circuit wordt een geluidsmeting gedaan, en mijn Z4M zat tegen de grens. Gelukkig was er een "Ferrari" loophole (don't ask) waarmee hij er doorheen kwam. Met een gewone M54/N52 motorisering zal het wel meevallen, die zijn minder luid dan een S54. De radio is bij BMW in dit tijdperk volgens mij hardcoded qua radiobanden, dus dat gaat dan niet werken zonder een andere te monteren. De RDW let uiteraard ook goed op de banden, remmen etc dus check dit goed vooraf: Ik moest helaas herkeuren omdat 1 band een beschadiging aan de binnenkant had die ik niet had gezien. Da's balen want dan moet je een nieuwe afspraak maken en dat duurt lang (en kost geld). Tolkastje verwijderen mag niet moeilijk zijn toch? Gewoon goed kijken hoe het zit en bedraad is, en alles netjes uitbouwen. Wat de dakmotor betreft: Hele grote kans dat je dakmotor gecorrodeerd is zoals zovelen. Als de afwateringsplug onderin verstopt zit, dan loopt er water in de motorhoes en corrodeert of overlijdt hij. Je kunt, met moeite, de motor uitbouwen zonder het dak te demonteren. Ik heb zelf het hele dak er wel afgehaald bij deze klus, dan kun je er echt goed bij en hem op een betere plek (kofferbakruimte) monteren na vervanging of revisie. Als hij het nog wel een beetje doet, heb je goede kans dat je met heel goed schoonmaken (incl koolborstels contactsprayen etc) de motor wel weer in orde krijgt, scheelt weer een dure nieuwe. Heel veel over te vinden op dit forum, een hele bekende kwaal van de E85 (die te voorkomen is door de afwateringsplug schoon te houden, wat vrijwel niemand doet). Ik vond het invoertraject wel een leuke ervaring voor een keertje, en ben na al die jaren nog steeds dolblij met de Z4M. Maar het is wel veel werk hoor, zeker 10x meer werk dan een EU auto invoeren. Je moet het alleen doen als je het echt leuk vindt om uit te zoeken. Succes ermee.
  3. Check ook nog even de microswitch van de bagagevergroter.
  4. Haha, ja hij schrikt inderdaad. Moet je Rob z'n telefoon eens zien, die loopt direct vast als er een Benz in beeld is. We zijn net terug van een klein weekje Zwitserland & Dolomieten met de SL500, zo'n 3000km getourd. En eerlijk is eerlijk, het is ook een heerlijke roadster. Net als de Z4M een open tweezitter, maar het rijdt totaal anders, veel meer op comfort afgestemd en voelt echt groter en meer solide aan. Het voordeel van de R230 SL is dat het binnen in de auto nog veel rustiger is op de snelweg, dus bij hogere autobahnkruissnelheden blijft het veel langer comfortabel met dak open. En de V8... lekker hoor. Maar goed, de E85 is juist weer veel scherper en sportiever, en veel meer een gooi & smijt auto. Puurder en directer. Ik vond het wel leuk om zo'n vergelijkend onderzoek te doen met beide auto's in bezit. Maar als er t.z.t. een keuze gemaakt moet worden om er 1 te houden (voorlopig nog niet), dan blijft de Z4M uiteraard!
  5. Prachtwagen. Ik heb er ook een en rijd er ook heel weinig mee, maar de keren dat ik 'm uitlaat is er altijd weer zo'n grote grijns op mijn gezicht dat ik er geen moment aan denk om hem weg te doen. Denk er goed over na. Ik ken diverse mensen die hun E46 M3 of Z4M wegdeden en spijt kregen. En er weer eentje terugkochten, vaak voor veel meer want ze worden ook niet bepaald goedkoper. Ik denk dat je op basis van wat ik zo kan zien met 35K een redelijke vraagprijs hanteert, maar ik zou de presentatie qua foto's wel wat verbeteren in deze prijsklasse. Succes met de overwegingen en/of verkoop!
  6. 20240331_111038.mp4 Wat een prachtige auto's allemaal! De enige dissonant was een verschrikkelijke Mercedes, die viel echt uit de toon. Gelukkig trad Rob kordaat op en diskwalificeerde de berijders van die SL500, ze mogen de volgende rit niet meer mee.
  7. Het was inderdaad een prachtige rit vandaag, erg van genoten. Super georganiseerd, prachtig cabrioweertje en leuk gezelschap. Bedankt!
  8. De opmerking over dat de raampjes het dan ook niet meer doen geeft wel een duidelijke richting aan. Als je accu meer dan 5 jaar oud is zou ik hem per definitie vervangen in deze situatie. Dus niet op basis van een simpele (spannings)meting concluderen dat als er 12V op staat, hij misschien nog wel goed is. Dat is niet zo, die spanning zegt niks zonder belasting. Vervolgstap: Alle dikke stroomvoerende kabels controleren, eventueel losdraaien, contactsprayen en weer stevig vastdraaien. Want het klinkt als een slechte accu en/of een te hoge overgangsweerstand. Andere oorzaken zoals startmotor, ECU, startonderbreker e.d. zijn veel minder waarschijnlijk want dan zouden je raampjes het nog wel moeten doen. Succes!
  9. Bedankt voor de organisatie Rob. Johan en ik rijden graag mee met deze klassieker, dus 2x incl lunch.
  10. Ik heb het ook zelf gedaan, en zou je toch aanraden om het gewoon te proberen. Het is niet moeilijk, maar wel vrij veel werk. Gewoon een keer de tijd voor nemen en rustig stapje voor stapje doen. De lijsten op het dashboard zijn vrij makkelijk, de middenconsole is een stuk meer werk want er moet veel los en er zijn veel schroeven, toch is het niet moeilijk. Als je het per se wilt uitbesteden: Elke degelijke monteur kan dit, en al helemaal als je hem vooraf de instructies meegeeft. Maar ook een handige monteur kan er zo 2 a 3 uur mee bezig zijn omdat er gewoon veel handelingen zijn. En by the way, mijn Z4M had exclusief hout, maar ik heb het bewust omgezet naar "ordinair" aluminium omdat ik dat mooier vind, en omdat het m.i. bij de E85 hoort. Heb uiteraard de Walnut lijsten wel bewaard om hem weer terug in originele staat te kunnen brengen.
  11. Heb ook al 300dkm op een E85 staan zonder enig groot probleem. Deze auto's, met name de pre-LCIs met M54, zijn superdegelijk. De dakmotor en sticky steering zijn de enige puntjes en die zijn redelijk eenvoudig te fixen. Volgens mij zijn al onze opmerkingen in lijn: Geen enkel probleem als daily. De volgende stap is proefritten maken met de puurdere E85 of de meer comfortabele E89 om te kijken wat beter bij je past.
  12. Voor de looks en het pure autorijden, de E85 anytime 🙂 Maar als daily zou ik ook eerder voor de E89 gaan, dan neem je het uiterlijk en het feit dat het wat minder beleving is maar voor lief 😛 Maar om je vraag in iets meer detail te beantwoorden: Met zowel een E85 als een E89 kun je goed 25dkm per jaar rijden, het zijn best fijn rijdende auto's op de goede wegen van Nederland. Echt heel oncomfortabel wordt het m.i. nooit. Wel heb je weinig interieurruimte, ik merk met mijn lengte dat ik in mijn E85 liever niet te lang dicht wil rijden omdat het wel heel krap is - dat is persoonlijk. Open rijdend kan ik uren met de E85 cruisen, heerlijk, en dan heb ik de wat stuggere Z4M, een gewone is zeker niet spijkerhard.. Infotainment is gedateerd etc maar dat geldt voor beide Z4s. Natuurlijk zijn ze wat lawaaiiger dan een 5, 6 of 7 serie, onvermijdelijk. Als ik mijn E85 als daily zou gebruiken zou ik dat bij regenachtig weer wel minder vinden, luister graag veel muziek in de auto en dan vind ik de luisterbeleving in de E85 matig, terwijl ik wel de high end DSP audio heb - niet heel slecht, maar met B&O in mijn daily valt de audio in de Z4 wel echt tegen. Een vroege E85 met M54 motor is best zuinig, en de motoren zijn fenomenaal sterk, echt beter dan de veel nieuwere motoren. De 3.0 heeft een zesbak dus voor een daily zou ik die verkiezen boven de 2.2 of 2.5 als je veel snelweg rijdt. Zeker geen 4 cyl nemen, niet alleen omdat het minder rijdt en minder klinkt, maar de motoren zijn ook duidelijk minder sterk en niet echt veel zuiniger. De eerlijkheid gebiedt ook te zeggen dat als ik een Z4 als daily zou nemen met 25dkm/j, ik toch ook - ondanks het feit dat ik de E85 veel leuker vind - serieus naar een E89 zou kijken. Stalen klapdak, iets meer ruimte, wat moderner interieur en wat meer comfort bij dicht rijden. Ook voor de E89 geldt dat dagelijkse kilometers geen enkel probleem zijn, ook vrij weinig echt zwakke punten, maar hoog over zijn de motoren wel minder robuust dan die van de pre-LCI E85s. Succes met de overwegingen!
  13. Inderdaad wel fascinerend dat de vergelijking met een 911 opgaat... in mijn beleving toch een andere prijsklasse auto, maar de "gewone 911" 996/997 en de ultieme E85 uitvoeringen zijn qua investering aardig naar elkaar toe gegroeid.
  14. Klopt, old school analoog, bakken meer rijplezier dan nieuwe auto's, vrij licht, betrouwbaar, roestongevoelig, tijdloos en fraai uiterlijk, zeer redelijke kosten... what's not to like? Misschien het ietwat krappe interieur dat kwalitatief wat minder is... maar verder zie ik nog niet zo snel een leukere/beter roadster voor me. Wellicht een 911 cabrio of een Italiaanse exoot zonder dak, maar dat is een totaal andere prijsklasse.
  15. Ik heb zelf ook zowel een Z3 als diverse Z4s gehad en voor mij de 1e generatie Z4 (E85) echt wel de leukste auto. Heb je al eentje gekocht? Zo ja welke?
  16. Voor zowel de Alpina Roadster S alsook de Z4M geldt dat het vrij zeldzame auto's zijn, waarbij we op een punt zijn aangeland dat vrijwel niemand die er eentje heeft, hem wegdoet. Het zijn immers heerlijke auto's waarbij er vrijwel niks nieuwers te koop is volgens vergelijkbaar recept. Ik zou zelf niet weten wat ik zou moeten kopen als "upgrade" voor mijn Z4M. Ik vind juist het analoge karakter, de directheid van de S54 in een klein koetsje, en het enigszins ruwe karakter van de E85 echt heerlijk. Een nieuwer type Z4 of Boxster kan technisch de betere auto zijn, en is objectief beschouwd zeker beter als je 'm als daily gebruikt, maar biedt toch minder van wat ik zoek in een pure roadster. Ik denk dat veel meer eigenaren van een roadster S of Z4M er zo over denken en dat om die reden vrijwel niemand hem weg doet. Dus erg weinig aanbod, gestaag stijgende prijzen, en snelle verkoop als er een mooie te koop komt.
  17. Dacht ik ook aan, gewoon met je VIN kijken welke 3 cijferige velgencode naar voren komt. Ik zou MDECODER gebruiken, dan kun je meteen een PDFje genereren met plaatjes met de originele wielen (weet niet of de Z3 niet te oud is overigens), en anders heb je de optiecode aan de hand waarvan je de "Style 123 BMW" kunt opzoeken, en de wielen kopen op MP of de Duitse ebay/kleinanzeigen. Bijvoorbeeld: "S2NZ BMW LA Wheel, M Double Spoke 343", dan google je daarna op "BMW 343"
  18. Olie degradeert ook over levensduur. De meningen zijn er over verdeeld hoe langzaam/snel dat gaat, maar na 10 jaar is het geen overbodige luxe. En waarom zou je wachten voor slechts 260 euro? En waarom zou je, als je deze klus toch doet, die paar tientjes besparen en voor een niet-ZF kit gaan? In mijn optiek is dat half werk, penny wise & pound foolish, maar goed, dat moet een ieder zelf weten. En je merkt geen schakelproblemen, dat is mooi. Als je dat - en je auto - zo wilt wilt houden, moet je juist vervangen. Want zodra je automaat raar gaat schakelen is het al te laat, dan heeft het geen zin meer om olie te vervangen. Best case moet je dan seals/solenoids vervangen, en worst case een volledige revisie laten doen, voor zeker het tienvoudige bedrag van zo'n oliewisseltje.
  19. Voorbeeld van zo'n kit: https://www.ebay.de/itm/151821557709
  20. Zeker goed om na 13 a 14 jaar de transmissieolie te vervangen, hoog tijd zelfs als het nog nooit gebeurd is. Bij ZF zit het filter inderdaad in de carter, is juist helemaal goed want dan heb je ook weer een nieuwe en voorkom je lekkage. Ik raad je aan dit gewoon zelf te doen, en een ZF kit te bestellen. Is niet heel moeilijk en goed te doen zonder brug, hoewel een brug het wel iets makkelijker maakt. Als je de auto op bokjes zet, gebruik er dan 4 en zet hem redelijk waterpas. Je moet straks vullen met draaiende motor dus de auto moet echt stabiel en veilig staan. Op winparts, autodoc of de Duitse ebay een ZF kit kopen (olie, carterpan & nieuwe schroeven). Ook een oliepomp (kan een handpompje zijn) paraat hebben. Bij voorkeur een OBD device om de transmissietemperatuur uit te lezen, maar als je redelijk kunt inschatten dat de transmissie 40...50 graden is dan is dat ook goed. Dus geen koude motor maar eentje die ~5 minuten draait. In de ZF kit zit een instructie. Een kind kan de was doen. Eerst olie aftappen, de plug kan wel redelijk vast zitten. Dan vul je eerst met de motor uit de eerste 2 liter. Daarna start je de motor en vult bij tot het er uit loopt bij 40...50 graden transmissietemperatuur. Transmissie een paar keer heen en weer schakelen en dan vullen tot het er uit loopt. Dit alles staat gewoon in de ZF instructie. Als je die volgt en goed voorbereid begint, kun je de klus in een uur klaren, maar trek er zekerheidshalve wat langer voor uit en nogmaals, zorg ervoor dat de auto heel stabiel en veilig staat als je er onder kruipt met draaiende motor. Succes!
  21. Welkom Danny, leuk dat je zo'n auto overweegt. De 2.8 is voor hedendaagse begrippen zeker geen snelle auto, en de automaat is ook relatief traag t.o.v. bijvoorbeeld de hedendaagse ZF8 bakken. Maar de beleving van een zes in lijn en auto waarbij je old school en lineair aan het autorijden bent is alsnog gewoon heel erg leuk. De 3.0 is moderner, krachtiger en efficienter maar kost om die reden ook meer, veel mninder aanbod. Persoonlijk wil ik in een roadster een handbak omdat ik gewoon puur wil rijden. Ik heb veel roadsters gehad als hobbyauto w.o. een Z3 en 3x Z4 (nu een Z4M). Allemaal met handbak omdat ik de wat oudere automaten gewoon minder fijn vind dan een handbak voor dit type auto (ik ken de BMW 5 traps bakken ook goed). In mijn daily wil ik juist wel automaat, ben groot fan van de ZF8 die daar in zit. Maar al deze keuzes - wel/niet automaat, is de 2.8 voldoende of toch liever de 3.0 of M etc - zijn uiteindelijk toch echt persoonlijk. Voor het genieten van het ZZZ/ZZZZ rijden heb je niet per se veel vermogen of een snelle automaat nodig. Een Z3 1.9 met handbak is ook al een heel leuke ervaring, en een Z3 coupe met 2.8 is voor velen helemaal super. Maar hoeveel ga je er mee rijden, interesseert het verbruik je, wil je lekker touren of juist steeds vol gas... het is allemaal persoonlijk. Evenals budget. Een mooie Z3 coupe 3.0 is moeilijk te vinden en dus duur. Waarschijnlijk kun je voor minder geld dan een 3,0 een veel nettere Z3 2.8 vinden met jouw wensen qua opties en kleuren. Ga daar eens in proefrijden en bepaal of de 2.8 voor jou voldoet. Succes!
  22. Wat erg, verschrikkelijk die kabelverbinders en Chinese angel-eye koplampen. Hoe kan iemand een prachtige E85 zoiets aandoen? Helaas zijn originele E85 koplampen niet goedkoop, reken op een paar honderd euro per kant. Soms biedt de Duitse ebay soelaas, of rrr: https://rrr.lt/en/search?man_id=1&cmc=934&cm=1571&cpc=136&mfi=1,934,1571;&prs=1&page=1
  23. Afhankelijk van je motorisering (?) is je carterventilatiemembraan los te vervangen, of onderdeel van je kleppendeksel. Uitgaande van dat eerste, kun je hem meestal makkelijk even er uit halen (plastic kapje voorzichtig loshalen) en controleren op (micro)scheurtjes. Ik zou altijd een originele bestellen, heb wel eens zo'n verschrikkelijk Ali ding in handen gehad en dan klopt de maatvoering net niet. Febi is overigens ook helemaal goed, dat is een van de OEM hofleveranciers van BMW. Ik hoop voor je dat je olieverbruik inderdaad daar vandaan komt want dan is het een quick fix. Succes!
  24. Mooie vraag. Gezien het feit dat er zeker 10000 onderdelen op je Z4 zitten is het nauwelijks zinvol om een voorraad aan te gaan leggen, tenzij je aan ziet komen dat je iets nodig gaat hebben zoals slijtagedelen, dakmotoren of derde remlichten. Bij BMW onderdelen, bijvoorbeeld inzichtelijk via Ekris, zie je dat vrijwel alles nog steeds leverbaar is maar dat de prijzen wel extreem gestegen zijn. Ik heb zelf pas nog 2 clipjes voor de voorbumper van mijn E85 besteld en die zijn bijna €40,- per stuk, voor simpele kleine plastic clipjes. Maar als ik 5 jaar geleden toen de onderdelenprijzen nog schappelijk waren van alles op voorraad had gelegd, had ik vast die clipjes niet gehad. Volgens mij is het ondoenlijk en zinloos om lukraak onderdelen op voorraad te gaan leggen, zeker als particulier met slechts 1 Z4.
  25. Probeer er eens een CD in te drukken als je het geluid hoort, en kijk of je verschil merkt. En bij de stelmotoren van de airco kun je de connectoren 1 voor 1 loshalen (niet heel makkelijk te bereiken overigens). Succes!
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.